Entrevista a Jordi Busquet, President Federació de Mutualitats de Catalunya:
Com i quan comença la seva relació amb la Federació de Mutualitats de Catalunya i/o mutualisme?
La meva relació amb la Federació de Mutualitats de Catalunya va iniciar-se l’any 2007 en què vaig entrar a formar part de la Junta Rectora en representació de Previsora General, MPS. Vaig accedir a la presidència al 2012.
Què és per a vostè el mutualisme? Quins són els seus valors fonamentals més destacables?
Tal i com vam publicar en el nostre blog, el mutualisme és una manifestació del caràcter associatiu, col·laboració i solidari de la societat civil catalana, de gran tradició i arrelament al país, que cerca solucions als problemes plantejats per esdeveniments que comporten riscs per a les persones o llurs recursos, i que manté una àmplia presència en el sector assegurador català.
Les mutualitats de previsió social són entitats asseguradores personalistes no lucratives, especialitzades en assegurances personals, que tenen l’origen en els gremis i les confraries de l’edat mitjana.
Els nostres valors són:
- Som entitats sense ànim de lucre.
- El mutualista és el propietari.
- Defensem interessos comuns.
- Política de preus d’estabilitat a llarg termini.
- No expulsem al mutualista.
- Podem destinar reserves de forma temporal per ajudar als nostres mutualistes.
- Proximitat.
Com contribueix el mutualisme a una societat millor?
Som societats de persones que oferim serveis a la societat i que contribuïm amb els principis de protecció mútua, solidaritat, gestió professional i organització democràtica.
Què li diria a algú que està dubtant si triar una mutualitat federada?
A part del que he detallat anteriorment, especificaré que en una Mutualitat federada els rendiments positius es reinverteixen en noves prestacions i nous serveis per als mutualistes. Recordem que el mutualista és el propietari.
Sense cap dubte, en una mutualitat federada formes part del mutualisme de veritat. Som entitats sense ànim de lucre, amb voluntat de cooperació i treball en equip. La persona que s’associa a una mutualitat rebrà els serveis i prestacions que demana amb eficiència i a preus raonables i perdurables, podrà contribuir en les decisions que li afectin, contribuint a crear estructures per a la societat.
En un context de crisi sanitària, econòmica i, en definitiva, social com l’actual, quines són les fortaleses del mutualisme?
Les mutualitats de previsió social som diferents, cooperem i estem al capdavant per tal d’atendre amb eficàcia als nostres mutualistes, atenent les seves mancances i necessitats, adaptant-nos a cadascuna de les circumstàncies i acompanyant-los al llarg d’aquesta crisi sanitària i econòmica.
El mutualisme ha demostrat des dels seus orígens, la seva adaptació als canvis socials, sanitaris i econòmics, sempre en benefici dels seus mutualistes.
Quina és la importància del 125 anys de mutualisme que es compleixen enguany?
Els seus orígens i la seva adaptació. 125 anys són molts! i hem pogut demostrar que seguim aquí “Som i serem”… hem sabut adaptar la nostra tradició i peculiaritat als temps actuals i ens hem sortit i ens en sortirem!
Aquest aniversari és molt important per al mutualisme català i per això la nostra intenció, si la situació actual ens ho permet, és celebrar-lo amb actes i esdeveniments que es puguin compartir amb la societat catalana i amb totes aquelles persones que contribueixen i treballen per al mutualisme català.
Quins creu que són els principals reptes de futur que ha d’encarar la Federació de Mutualitats, i el mutualisme en general?
Les mutualitats volem continuar existint, seguirem essent entitats sense ànim de lucre amb voluntat de cooperació i de treball en equip, per això, hem de preservar la nostra existència i identitat, hem de demostrar qui som i què som capaços de fer, el futur és cooperació, hem de cooperar per competir.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!