L’impacte social de les mutualitats a Catalunya

L’inici del mutualisme català es remunta a l’Edat Mitjana, quan els gremis i confraries van organitzar-se pe donar-se suport mutu en cas de necessitat. La industrialització, al S. XIX, va suposar un impuls del model mutualista, en un entorn de manca de protecció pública i el desemparament dels treballadors més desprotegits i les seves famílies, que s’agruparen i se socorrien mitjançant humils quotes. També altres grups, com els professionals (advocats, metges, etc.) es van agrupar per donar-se protecció mútua.

La Federació de Mutualitats de Catalunya

Constituïda l’any 1896 com “Unión y Defensa de Montepíos de la Provincia de Barcelona y sus Afueras”, la Federació s’ha mantingut fidel al seu esperit fundacional: la representació i la promoció de la previsió social. Això l’ha conduït a deixar una gran empremta en la societat actual, i els èxits assolits en aquests més de 125 anys de trajectòria són incomptables.

L’impacte social de les mutualitats

Les mutualitats catalanes no només vetllen pel benestar dels seus mutualistes, sinó que, a més, estan àmpliament involucrades en diverses activitats de caràcter social vinculades al seu territori. Cada any la Federació de Mutualitats de Catalunya fa un recull de les principals activitats socials en què han participat les mutualitats catalanes, i les xifres que assoleixen són admirables. El passat 2023 les activitats descrites en aquesta memòria sumaven 95 i la inversió total aproximada per part de les mutualitats era d’uns 350.000 euros.

Aquestes dades no fan més que demostrar la forta implicació de les mutualitats dins de la societat civil del seu territori i evidència, una vegada més, el caràcter no lucratiu d’aquestes entitats.

L’impacte econòmic de les mutualitats

Un altre aspecte a considerar de les mutualitats són els seus comptes, els quals s’aproven en una Assemblea General Ordinària anualment. L’estudi anual comparatiu de les dades del sector del 2023 ha confirmat la tendència a l’alça del mutualisme, amb un volum de primes de 285.105.000 d’euros, un 0,75% per sobre de l’exercici anterior. En total l’any 2023 les mutualitats de previsió social van oferir cobertura i protecció a 1.542.000 persones i van ampliar el seu nombre de socis i subjectes protegits.

En definitiva, la feina feta per les mutualitats catalanes ha arribat molt lluny i el seu impacte ha estat d’allò més favorable per a la societat. Des de la Federació desitgem que continueu acompanyant-nos al llarg d’aquest camí i que puguem assolir molts més reptes junts!

This post is also available in: Spanish

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *